2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Ötödször böndörödnek

2012. szeptember 26., 16:18 [fehervar.net] L. M.

Főzőverseny, családi vetélkedők, szórakoztató színpadi programok, kirakodóvásár és sok minden más szerepel az V. (Bikkfagatyás) Maroshegyi Böndörödő kínálatában, amelyet szeptember 29-én, szombaton rendeznek meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti téren.

A hagyományos őszi mulatságról Adorján Viktort, az intézmény igazgatóját, a rendezvény fő szervezőjét kérdeztük.

– Mit jelent a böndörödő?

– Nagyon remélem, hogy az ötödik Böndörödő idején ez a szó a fehérváriak számára már ezt a rendezvényt jelenti – mondja nevetve Adorján Viktor. – A szó maga azonos a pöndörödéssel, és akkor használják, amikor a szőlő levele a szüret felé közeledve elkezd összeszáradni. A maroshegyi mulatság szüreti időszakban van, és a programok egy része is ehhez kapcsolódik, ezért választottuk ezt a címet.

– Maroshegy nevében hegy ugyan, de ma már nem szőlőtermelő vidékként ismert.

– A városrésznek van ilyen jellegű múltja: a XIX. század végén és a XX. század első évtizedeiben, amikor még nem volt ennyire beépítve, nagy szőlőültetvények voltak itt - ez nyomokban még ma is fellelhető, és Emmaróza felé folytatódik is. A terület a két világháború között elkezdett iparosodni, egyre többen költöztek ide, a tőkék pedig fokozatosan kiszorultak, de a városrész családi házas jellege megmaradt. Vagyis Maroshegyen voltak ilyen szüreti események, mulatságok, csak fel kellett eleveníteni őket.

A rendezvény sokak számára a főzőverseny miatt vonzó: évről évre nő a résztvevők száma, tavaly több mint negyven család főzött itt.

– Családok, baráti társaságok főznek együtt, remek közösségek alakulnak ki – Maroshegy Fehérváron az egyik legösszetartóbb városrészként ismert. Az ételek tekintetében nincs megkötés, bármit lehet főzni, csak finom legyen. Az ételeket a Mathla George mesterszakács által vezetett zsűri bírálja el. Az idei verseny érdekessége, hogy hírét vettük egy olyan csapatnak, akik a most divatos tárcsás sütést kedvelik: ha valaki nem ismerné, ez azonos a mezőgazdaságban használatos tárcsával, amit felhevítenek, és remek ételeket készítenek rajta. Meghívtuk őket, mintegy összeboronálva a tárcsásokat a bográcsosokkal, és kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle. Lehet, hogy jövőre már versenyt is hirdetünk a bográcsosok és a tárcsások között.

A Böndörödőnek kezdettől fogva vannak állandó programjai, például a madárijesztő tárlat és a lopótökök méretversenye, és a mostani, "jubileumi" rendezvényre néhány, valamely korábbi mulatságon nagy sikert aratott műsorszámot is meghívtak. A részletes program a www.ggmuvhaz.hu oldalon olvasható.