2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Bodies 2.hu

2012. augusztus 07., 18:27 [vamdesign.hu]

Várhatóan utoljára van Budapesten a Bodies 2, a preparált emberi testek, a világ egyik leglátványosabb és leglátogatottabb kiállítása, amely augusztus 19-ig látogatható a VAM Design Centerben.

1700 négyzetméteren, 9 teremben 8 testet és több mint 200 testrészt nézhetnek meg a látogatók. Az eddig világszerte 28 milliós látogatottságot elért Bodies négy évvel ezelőtti hazai állomásán 300 ezer kíváncsi szemlélődőt vonzott, még az utolsó órákban is kígyózó sorok álltak a Király utcai bejárat előtt, így több százezer magyar nem láthatta a kiállítást.

A jelenlegi tárlat sokkal inkább az oktatásra, az ismeretterjesztésre helyezte a hangsúlyt. A látogató jobban megismeri saját testének működését, összehangoltságát. Igaz, hogy csupa kínai ember porhüvelyét láthatjuk, de nem igaz, hogy kivégzett emberekről van szó. Mindegyik valamilyen betegségben hunyt el.

Az ember rendelkezhet arról, hogy testrészeit halála után donorként használhatják-e. Rendelkezhet arról is, hogy a tudomány szolgálatába állítja porhüvelyét. A többség viszont elutasítja ezt. Vajon miért? Irtózik a gondolattól, fél attól, hogy halála után már nem tud irányítani? Vajon tudjuk-e hogy hány esetben mentett életet, a szervátültetés? Vajon tudjuk-e hogy hány betegség okát, gyógyítási módját találták meg az orvosok boncolások következtében. Vajon ezzel hány életet hosszabbítottak meg? A szívátültetésről beszámol a sajtó, de arról, ki szívét adta érte, nem.

Álszentség? Egyszerűen nem merünk belegondolni, milyenek is vagyunk? Tökéletesek. A természet hibátlanra alkotta az emberi testet. Azt csak mi rontjuk el. Nézzük meg tehát, mit teszünk vele, mi emberek. Nézzünk, és lássunk a "vesénkbe". Nézzük meg, milyen "csúnya" részekből áll össze a viszonylag szép egész, például véreres szívből, duzzadt tüdőből, gusztustalan májból és veséből épül fel a szépségkirálynő. És az sem baj, ha látjuk, milyen az, ha beteg alkatrészeink ellenére akarunk netán egészségtől roskadozó "kirakatot" berendezni.

A meghökkentő kiállítás keretében várják mindazokat, akik szívesen szembenéznek önmagukkal, szervrendszerükkel, mely egy életen át szolgál minden embert, mint egy gépezet. Várják azokat, akik vallják, ne csak az orvosok privilégiuma legyen ez a tudás.

VAM Design Center
www.bodies2.hu
www.vamdesign.hu
Budapest, Király utca 26.