2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Igényesség és sokszínűség

2012. június 22., 19:56 [fehervar.net] L. M.

Nyolc nagyszínházi és hét kamarabemutatót tervez a Vörösmarty Színház a következő évadra, egy kivétellel valamennyi megtekinthető bérletben is. Karácsonyra és húsvétra meglepetéssel készül az új vezetés, és új műfajokat is meghonosítanak a fehérvári teátrumban.

Akár kísérleti évadnak is hívhatnánk a Vörösmarty Színház előtt álló évadot, hiszen új direktor, új bérletrendszer és új műfajok debütálnak a fehérvári teátrumban. A 2012/2013-as évad bérletes előadásairól tájékoztatta ma a sajtó képviselőit Quintus Konrád megbízott igazgató és Szikora János, aki augusztus elsejétől vezeti majd a színházat.

"Ritkaság, hogy két név fémjelez egy évadot" - mondta Brájer Éva alpolgármester, hiszen az évad első felének műsorát Quintus Konrád állította össze, a második félévben pedig már Szikora János tervei valósulnak meg. Az alpolgármester a Pécsi Országos Színházi Találkozón a Trióval elért sikerekért is gratulált a színház vezetésének, emlékeztetve a jelenlévőket, hogy utoljára az átépített színház egyik nyitó előadása, a Csongor és Tünde jutott el a POSzTra 2006-ban.

Quintus Konrád szerint a teátrum következő évadját ugyanolyan igényesség és sokszínűség jellemzi, mint a nyári színházzal most lezárulót. Emlékeztetett rá, hogy bár a bérletesek száma 708 fővel csökkent, a nézőszám mégis 20 ezer fővel nőtt. "A bérlet: bizalom és hitel" - hangsúlyozta a leköszönő direktor, aki szerint a bérletesek számának csökkenése az elmúlt évek bizalomvesztésével magyarázható, a jó produkciókra azonban sokan váltottak jegyet, ezért növekedett a nézőszám.

Mint arról korábbi írásainkban már részletesen beszámoltunk, a Vörösmarty Színház nyolc nagyszínházi és hét kamarabemutatót tervez a következő évadra, ezek a Jadviga párnája kivételével bérletben is megtekinthetők. Az egyes produkciókat bemutatva Quintus Konrád az évad első felének súlypontjának nevezte a Bizáncot, amelyben huszonegy nevesített szerep található, vagyis az egész társulatot megmozgatja majd.

Az új évadra újfajta bérletstruktúrát dolgozott ki a színház, ezt érdemes alaposan tanulmányozni, mert érdekes kombinációk találhatóak benne, többek között a nagyszínházi és a kamarabemutatók ötvözése. Az is az évad újdonsága, hogy a bemutatók a továbbiakban szombaton lesznek - a fehervar.net kérdésére válaszolva Quintus Konrád elmondta: a színház legfontosabb támogatói rétege, a bársonyszékesek igénye miatt tolták arrébb egy nappal a bemutatókat, hogy a premiert megelőző bársonyszékes előadás pénteken legyen. Szikora János ehhez hozzátette: szeretnék, ha a premier közönsége nem munkából rohanva, hanem kipihenve érkezne arra a "kis ünnepre", amit egy színházi bemutató jelent.

Az évad második felét ismertetve Szikora János felhívta a figyelmet arra, hogy a műsortervben nem érzékelhető éles váltás. "Hasonlóképpen gondolkodunk a színházról Konráddal, hiszen sokat dolgoztunk együtt különböző színházi műhelyekben. Amikor Konrád elmesélte nekem a készülő évadtervet, számos olyan darab volt, amit én magam is szívesen tűznék magamtól a színház műsorára, sőt, irigykedtem, hogy nem nekem jutott eszembe - így aztán teljes művészi és igazgatói egyetértésemet bírja a szezon első fele is" - mondta. Hangsúlyozta, hogy az évadtervvel két csoportot kívánnak megszólítani: egyrészt azokat szeretnék visszahódítani, akik valaha ebbe a színházba jártak, másrészt azokat a fiatalokat, akik még soha nem jártak ebben az intézményben.

A évadból Szikora János a Don Carlost emelte ki: mint mondta, Schiller tragédiáját a rendező, Bagó Bertalan a mai kultúrafogyasztási szokásokhoz közelebb hozva, kifejezetten pergő ritmusú előadásként tálalja, a főszereplők Cserhalmi György és Gáspár Sándor lesznek. A Bolha a fülbe kapcsán megjegyezte, hogy Vidnyánszky Attila, az ország egyik legjobb rendezője nem a komédiarendezéseiről ismert, ezért ő is kíváncsian várja a produkciót.

A Sevillai borbéllyal egy új műfajt, az operát kívánják meghonosítani Fehérváron, és ha sikerül három tagozatossá alakítani a teátrumot, akkor az elnyeri a nemzeti intézmény státuszt. Ugyancsak új műfaj lesz a bábjáték, amit a Pelikán Kamaraszínházban láthatnak a legkisebbek: A Négyszögletű Kerek Erdőt ebben a formában mutatja be a színház. Szintén a Pelikánban tűzik műsorra a Rozsda lovag című mese-musicalt, amelynek ez lesz a hazai ősbemutatója - Szikora János emlékeztetett rá, hogy a darab alapjául szolgáló mesekönyvsorozat is csak most kezdi meghódítani a magyar gyerekeket.

A bérletes bemutatók mellett mással is készülnek az új évadra: Szikora János szerint nagy durranással rukkolnak elő karácsonykor és húsvétkor, valamint műsorra tűzik a Pécsi Balett Lisztománia című balettkomédiáját is, hiszen a táncnak is fontos szerepet szán a teátrum új vezetése.

A fehervar.net kérdésére válaszolva mind a két igazgató azt mondta, még nem tudják, mit játszanak tovább a jelenlegi repertoárból - a színház szervezési osztálya fogja felmérni, melyik produkciót szeretnék még látni a nézők. Az évad a közönség számára várhatóan szeptember második felében indul, de még ennek időpontját sem tűzték ki.

A bérletes bemutatók tervezett időpontjai

 

Nagyszínpad:

Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság (bohózat, r: Lendvai Zoltán): 2012. szeptember

Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve (musical, r: Szurdi Miklós): 2012. szeptember

Herczeg Ferenc: Bizánc (színmű, r: Bagó Bertalan): 2012. november

Huszka Jenő: Lili bárónő (operett, r: Korcsmáros György): 2012. december

Friedrich Schiller: Don Carlos (tragédia, r: Bagó Bertalan): 2013. január

Georges Feydeau: Bolha a fülbe (komédia, r: Vidnyánszky Attila): 2013. február

Gioacchino Rossini: A sevillai borbély (vígopera, r: Gulyás Dénes): 2013. március

 

Stúdiószínpad:

Patrick Marber: Közelebb (színmű, r: Guelmino Sándor): 2012. november

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem (zenés játék, r: Galambos Péter): 2013. január

Carlo Goldoni: Mirandolina (vígjáték, r: Valló Péter): 2013. március

 

Pelikán Kamaraszínház:

Alan Ayckbourn: A hangvilla titka (mesejáték, r: Harangi Mária): 2012. szeptember

Commedia dell'arte (beavatószínház, r: Quintus Konrád): 2012. október

Felix Janosa - Jörg Hilbert: Rozsda lovag (mese-musical, r: Bozsik Yvette): 2013. február

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő (bábjáték, r: Galántai Csaba): 2013. április

 

Bérleten kívül, a nagyszínházban:

Závada Pál: Jadviga párnája (zenés színpadi játék, r: Hargitai Iván): 2013. április

 

Kapcsolódó anyagok: