2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Jubileumi évad előtt

2012. szeptember 04., 08:34 [fehervar.net] L. M., fotó: Vörösmarty Színház (NZP, Kiss László)

Barnára sült, kipihent, csinos, mosolygó színésznő ül velem szemközt a lakásukhoz közeli belvárosi kávézó teraszán: szemlátomást tettre készen várja az évadkezdést Bakonyi Csilla.


Bakonyi Csilla: Önarckép

A népszerű művésznő már kilenc évadot töltött a Vörösmarty Színházban, és azon kevés színművészek egyike, akik Fehérváron élnek – ideköti családja, munkája, és nem mellesleg ő a város arca is. Nyaralásról, munkáról, kisfia iskolakezdéséről beszélgetünk. Arról, vajon mit hoz a jubileumi, tizedik fehérvári évad.

– Kevés munkánk volt a nyáron, jómagam a nyári színházban mindössze a Portugál című darabban játszottam, illetve ugyancsak két előadás erejéig mutattuk meg a közönségnek azt a Család ellen nincs orvosság című bohózatot, amit ebben az évadban játszunk majd. Így aztán a nyarat tényleg nyaralással töltöttük. Elvégeztem egy jobb agyféltekés rajztanfolyamot, sokat rajzoltam is: régi vágyam volt, semmihez sem hasonlíthatóan kikapcsol. Voltunk pár napot Londonban, de főként a Balatonon időztünk – meséli a művésznő, aki elárulja: kutyájuk, akit családtagként kezelnek, súlyos beteg, kezelésre szorul, ezért nem akartak túl sok ideig távol lenni tőle. – Kellett is ez a pihenés, hiszen nagy feladat előtt állunk: hétéves Dani fiunk most kezdte az első osztályt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, ahová egyébként a férjem és sógornőm is járt. Dani már nagyon várta az iskolát, ami nem csak neki, hanem nekünk is nagy kihívás a sajátos időbeosztásunk miatt, hiszen napközben általában próbálunk, este meg játszunk. Szerencsére a nagyszülők segítségére bármikor számíthatunk.


A Finitóban Tigris Nikiként láthattuk

Szikora János igazgató az évadnyitó társulati ülésen bejelentette, hogy a prózai társulat létszámát huszonkét főre kívánja emelni. Ez alatt ő a közalkalmazott színművészeket értette – felmerül a kérdés, a társulathoz számítják-e azokat a művészeket, akik nem közalkalmazottként dolgoznak a színházban. Bakonyi Csilla sem ilyen jogviszonyban játszik a teátrumban, bár már kilenc évadot töltött el itt, évadonként négy-öt szerepet – köztük számos főszerepet – játszott. A közönségtől Pro Theatro Díjat és Aranyalmát kapott, kollégái pedig Vörösmarty-gyűrűvel ismerték el munkáját.

– Még nem találkoztam az új vezetéssel, így nem egyeztettem velük arról, számolnak-e velem. Az elmúlt kilenc évad során többször felmerült, hogy legyek közalkalmazott, de számomra a társulathoz tartozás nem attól függ, hogy milyen formában kapok fizetést a színháztól. A társulat szerintem egy szellemi közösség, amelynek tagjai hosszabb időn át együtt dolgoznak egy közös cél érdekében. Kilenc éve játszom itt, és csak ebben a teátrumban: fehérvári színésznek vallom magamat, kollégáim és a közönség is mindig a fehérvári társulat tagjának tekintett. Az utóbbi években azonban a színház vezetői egyre többször outsidernek tituláltak, tavaly aztán a színház honlapján kivettek a társulati tablóból és áttettek a vendégművészek közé.


A Család ellen nincs orvosság című
bohózatban a főnővért alakítja

Az évadnyitó társulati ülésen minden színészt az foglalkoztatott, vajon milyen szerepeket játszik ebben az évadban, de Szikora János további türelmet kért tőlük. Bakonyi Csilla a már említett Család ellen nincs orvosságban játszik egy kisebb szerepet, ezen kívül egyelőre csak egy új szerepre kapott szerződést.

– Köztudott, hogy az új vezetés számos új színészt kíván hozni, ami mindig izgalmas és inspiráló egy társulat életében – a sajtóban is megjelent, hogy például Gáspár Sándor és Cserhalmi György is játszani fog Fehérváron, és nyilván színésznők is érkeznek majd –, így nem tudom, ezen kívül kapok-e még feladatot. Soha nem kértem szerepet, de igyekszem kiállni magamért, és lehetőség szerint másokért is: örülnék, ha azok a művészek, akiket kedvel a fehérvári közönség, továbbra is itt játszhatnának.