2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Csalás és önámítás

2012. április 12., 21:54 [fehervar.net] L. M., fotó: Vörösmarty Színház

Kihűlőben a házassága? Kínáljon tálcán szeretőt a felesége számára, és próbáljon versenyre kelni vele!


A Színész testőrbőrben
csapja a szelet a feleségének

Ehhez a módszerhez folyamodik az ünnepelt Színész, aki úgy érzi, szintén népszerű Színésznő felesége lassan elhidegül tőle. Mivel csak a színészethez ért, színészi kelléktárához folyamodik segítségért: eljátssza önmaga vetélytársát. A dolog szépséghibája, hogy a versenyből csak vesztesként kerülhet ki: ha sikerül snájdig testőrként elcsábítania az asszonyt, megcsalt férj lesz, ha nem, akkor pedig rossz színész.

Molnár Ferenc A testőr című vígjátékát április 13-án, pénteken mutatja be a Vörösmarty Színház, Árkosi Árpád rendezésében. A címszerepet Hajdu István, a Színésznőt Bakonyi Csilla, házibarátjukat, a Kritikust Kelemen István alakítja, a további főbb szerepekben Zsurzs Kati, Bata János és Závodszky Noémi látható.

A péntek 13. nem lehet túl szerencsés nap az amúgy is babonás színészek számára, akik nem csak bemutató, hanem próba előtt is gyakran kívánnak kéz- és lábtörést egymásnak, megelőzendő a baleseteket. Ezt most mégsem sikerült elkerülni: Bakonyi Csilla törött lábujjal készül a premierre, de próbálja humorosan felfogni a dolgot.


Molnár darabjai nem
nagyon tűrik a modernizálást

– Fél lábon is megcsinálom – mondja nevetve. – De félre a tréfát: nem túl szerencsés, hogy a finisben ilyen plusz nehézséggel kell megküzdenem, bár a fájdalmon kívül nagy gondot nem okoz. Túl sok mindent nem lehet csinálni vele: jegelem, borogatom, kenegetem, és amennyit tudom, pihentetem. Aztán majd meglátjuk...

Molnár darabjai nem nagyon tűrik a modernizálást vagy az újraértelmezést: a fehérvári teátrumban is klasszikus Testőrt láthatunk, bár kissé húzva: feszesebb, pergőbb, mai értelemben vett vígjáték lesz belőle. Színház a színházban, mert Molnár kedvenc terepe a színház, a valóság és a látszat – szélsőségesebb esetben a hazugság – összemosódásának jelképe.

A darab nézőit és kritikusait az 1910-es ősbemutató óta foglalkoztatja, miért nem árulja el a Színésznő már a történet elején, hogy azonnal felismerte testőrbőrbe bújt férjét.

– Hogy miért megy bele a játékba, és mikor jön rá – legyünk merészek: rájön-e egyáltalán –, kit rejt az uniformis, ez mind-mind az előadás titka, és nem szeretném megfosztani a nézőket az előadás utáni "vitáktól" – mondja sejtelmesen Bakonyi Csilla. – Hogy a testőr szavait idézzem: "Az az igaz öregem, amit egy asszony hazudik."