2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Egészségsziget az ásványbörzén

2013. április 15., 21:17 [fehervar.net] L. M., fotó: Alba Ásványbörze és L. M.

A XXV. Alba Regia Nemzetközi Ásványbörze és Ékszervásár jubileumi esemény lesz: az első a legöregebbek szerint az 1980-as évek elején volt, és egy fehérvári ásványgyűjtő, Takács Ferenc szervezte. Bár voltak kihagyások, de 1997-tól minden évben megrendezték a Videoton Oktatási Központban - idén április 21-én, vasárnap 9-17 óra között várják az ásványok és ékszerek kedvelőit.

Az első 10-15 börzén még a feldolgozatlan, természetes ásványok uralták a kiállítók asztalait, hatalmas választékot biztosítva mindazon ásványgyűjtőknek, akik az erdélyi ásványok szerelmesei voltak. Mára az erdélyi ásványok lényegében eltűntek a kínálatból, hiszen a bányák bezárása maga után vonta az "utánpótlás" elfogyását, s helyüket átvették a világ minden tájáról származó ásványok, részben nyers, de többségükben ékszereknek és használati tárgyaknak feldolgozott állapotban. A látogatókat emiatt hatalmas választék fogadja a drágakövekből és féldrágakövekből készített ékszerekből és használati tárgyakból.

A kísérőrendezvények sorában, a gyerekek legnagyobb örömére idén is lesz aranymosás és a "Kincses sziget", míg a felnőttek tarot kártyából jósoltathatnak, emellett aurafotót is készíttethetnek.

Új programelem az ingyenes meditáció, amely 14 órától indul, valamint az Egészségsziget, ahol az egészséges életmódról és az egészséges táplálkozásról lehet előadásokat hallgatni és megfelelő útmutatást kapni mindazoknak, akik változtatni szeretnének az életükön, elsősorban azért, mert szeretnének betegségek és fájdalmak nélküli teljes életet élni.

- A rendezvény célja, hogy bemutassuk a természet által alkotott ásványokat, kristályokat és ezen ásványokból készült használati eszközöket - nemcsak a gyűjtőknek, hanem az utca emberének is - mondta el a fehervar.net-nek a rendezvény fő szervezője, Kovács Pál. - A börze egyre népszerűbb: a tavalyi évben mintegy 1300 látogatót fogadott, hiszen nemcsak a nézelődésre biztosít lehetőséget, hanem a vásárlásra is. A standok mintegy hetven százalékát nyakláncok, karkötők, különféle ékszerekbe foglalt drágakövek uralják, de találhatunk olyan kiállítói asztalokat is, ahol a természetes ásványok a Mátrából vagy a zempléni hegységből származnak, és maga a gyűjtő kínálja eladásra a számára felesleges példányokat.
 

2011-ben nagy sikere volt a jégszobrászatnak, ami tavaly elmaradt - az idén viszont megint lesz azoknak, akik szívesen kibányásszák a jégtáblába fagyasztott drágaköveket, amit utána haza is vihetnek. Érdemes időben érkezni, mert a jégbe zárt kövek száma véges: a börze reggel kilenckor nyit, és délután ötkor zár.

- A tíz éven aluli gyerekeket idén is a tavaly nagy sikert aratott "Kincses szigettel" várjuk - mondta Kovács Pál. - A sziget egy homokozó, ebben "bányászhatnak" a gyerekek kristályokat és ásványokat homokozó lapátokkal, a homokban megbúvó kisebb kristályokat pedig a homok szitálásával lelhetik meg. Az ásványokat és kristályokat a Fejér megyei Ásványszakkör tagjai ajánlották fel, túlnyomó részt saját gyűjtésükből.

Persze, meglepetések és újdonságok minden börzén vannak, hiszen az új kiállítók időnként új és addig ismeretlen dolgokkal rukkolnak elő, mint az idei börzén az a kiállító, aki az agyaghoz illeszti a kristályokat és csiszolt köveket, de azok a kiállítók is tartogatnak meglepetéseket, akik saját maguk állítják össze a maguk tervezte egyedi ékszereket. A börzére a belépés 14 éven aluli gyerekek számára ingyenes.