2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Idén is lesz kincsvadászat

2012. április 12., 20:11 [fehervar.net] L. M., fotó: albaminerals

Több ország ásványgyűjtői találkoznak április 22-én, vasárnap a Videoton Oktatási Központban: a XXIV. Alba Regia Nemzetközi Ásványbörze és Ékszervásár látogatói az ásványok mellett drágakövekből és féldrágakövekből készített ékszerekből és használati tárgyakból is válogathatnak.


A jégbe zárt kristályok bányászata
a rendezvény népszerű attrakciója

A kísérőrendezvények sorában idén is lesz aranymosás a gyerekeknek, a felnőttek tarot kártyából jósoltathatnak, emellett aurafotót és horoszkópot is készíttethetnek. A vásár egyre népszerűbb, és a tavalyi évben rekordot is döntött: 1500 látogatót fogadott.

- A kiállítás célja, hogy bemutassuk a természet által alkotott ásványokat, kristályokat és ezen ásványokból készült használati eszközöket - nemcsak a gyűjtőknek, hanem az utca emberének is - mondja a rendezvény fő szervezője, Kovács Pál. - A börze nemcsak a nézelődésre biztosít lehetőséget, hanem a vásárlásra is. A standok mintegy hetven százalékát nyakláncok, karkötők, különféle ékszerekbe foglalt drágakövek uralják: régebben az Erdélyből származó természetes ásványok voltak a hazai ásványbörzék meghatározói, de az ottani bányák bezárásával elfogytak a börzékről ezek az ásványok, és a helyüket a feldolgozott kövek vették át.


Idén is lesz aranymosás

Idén is lesz jégszobrászat, ami a tavalyi börze óriási sikerű újdonsága volt: aki a jégtáblákba fagyasztott drágaköveket szabad kézzel kibányássza a jégből, haza is viheti őket. Érdemes időben érkezni, mert a jégbe zárt kövek száma véges: a börze reggel kilenckor nyit, és délután ötkor zár.

- A tíz éven aluli gyerekeket egy új programmal is várjuk: ez a "Kincses sziget" - avatja be olvasóinkat az egyik idei újdonságba Kovács Pál. - A sziget egy homokozó lesz, ebben "bányászhatnak" a gyerekek kristályokat és ásványokat homokozó lapátokkal, a homokban megbúvó kisebb kristályokat pedig a homok szitálásával lelhetik meg. Az ásványokat és kristályokat a Fejér megyei Ásványszakkör tagjai ajánlották fel, túlnyomó részt saját gyűjtésükből.

A börzére a belépés 14 éven aluli gyerekek számára ingyenes.