2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Borbély Béla arcai

2012. július 13., 20:38 [fehervar.net] L. M.

Arc-képek címmel nyílt kiállítás Borbély Béla fotográfus portréiból a Kisfaludi Közösségi Házban. Az augusztus 13-ig látogatható tárlat anyagát az alkotó az elmúlt tíz évének képeiből válogatta.

A kiállítást Vakler Lajos, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-riportere nyitotta meg, aki saját bevallása szerint szubjektíven viszonyul a témához és az alkotóhoz is, hiszen maga is gyerekkora óta fotózik, Borbély Bélával pedig már évtizedek óta ismerik egymást.

Borbély Béla 1968 óta fényképezik, munkásságát termé­szet­fo­tós­ként kezdte, majd az alkalmazott fotográfián - sajtófotón - kí­vül az építészet, a néprajz, valamint az idegenforgalmi és turisztikai témák művészi eszközökkel történő megörökítése, valamint a hazai egyházművészeti értékek igényes képi feldolgozása felé fordult, többek között a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum gyűj­te­mé­nyé­nek teljes képi dokumentálását elvégezte. Az utóbbi években a Fehérvári 7 Nap fotóriportereként is dolgozik. A Videoton - a később Főnix - Fotóművészeti Kör tagjaként 1985-től több kollektív kiállí­tá­son állította ki képeit. Eddigi "mérlege" 77 kiállítás és húsznál több díj, ezek között számos fődíj, különdíj és kollekció-díj sorakozik.

Vakler Lajos a kiállított képeket egyenként is bemutatva arról beszélt, hogy Borbély Béla markáns módon jeleníti meg az embereket: jellegzetes gesztusok, arckifejezések láthatóak a kiállított portréin, melyek többnyire ismert személyekről, művészekről, közéleti emberekről készültek - az alkotó erre a tárlatra azokat választotta ki, amelyek számára a legnagyobb jelentőséggel bírnak.