2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Így készült az Anconai szerelmesek

2011. július 12., 23:38 [fehervar.net] L. M., videó: G. I.

Az ART Kulturális Egyesület és a Vörösmarty Színház által közösen szervezett nyári színház legnagyobb durranása kétségtelenül az Anconai szerelmesek című zenés komédia felújítása lesz. A próbák a bemutató helyszínén, a Pelikán Udvarban folynak.


Valamennyi színész első szóra
igent mondott a felkérésre
 

Vajda Katalin álolasz vígjátékát Bodrogi Gyula rendezésében ugyanitt, a Pelikán Udvarban mutatta be a Vörösmarty Színház 2002. júniusában, és a darab a 2002/2003-as évad legnagyobb sikere lett: huszonötször láthatta a közönség. És bár sokáig lehetett volna még játszani, a 2003-as igazgatóváltással ugyancsak a nyári színházban búcsúzott a nézőktől egy emlékezetes darabtemetéssel, amelynek során a szereplők számtalan plusz poénnal toldották meg a humorban amúgy is bővelkedő produkciót.

A darabot most négy előadás erejéig, eredeti szereposztásban láthatják a nézők, vagyis visszatér a fehérvári színpadra Matus György, Zsurzs Kati, Zakariás Éva, Bodnár Vivien, Kovács Zoltán és Szűcs Krisztina, és persze nem hiányzik a szereplők közül Keller János, Kuna Károly és Závodszky Noémi sem, sőt, a produkcióban a teátrum több egykori táncosa is szerepet vállalt.

A történet helyszíne egy Adria-parti olasz kisváros, Ancona. Egy panzió és egy cafeteria alkotja az életút és a pályaválasztási kilátások horizontját. E helyütt él a jómódú, a szerelem örömeit igen kedvelő, azt főként a szobalányával gyakorló Tomao Nicomaco (Matus György) az eladósorba került leányával, Luciával (Bodnár Vivien), a szomszédjában egy magányos panziósnővel (Zsurzs Kati) és a közepesnél valamivel gyérebb vendéglátóipari szenvedéllyel megáldott cukrászdatulajjal (Kuna Károly).


Minden szereplő élvezi a játékot

Történetünk elején Nicomaco úr fölfogad egy vándormuzsikust, bizonyos Luigit (Kovács Zoltán), aki énekelni tanítja a korosodó Tomaót, és hegedülni Luciát - de a hegedűórák egy szempillantás alatt pásztorórákká változnak. Majd betoppan egy halmozottan hátrányos helyzetű ifjú milliomos (Keller János), aki élete nagy szerelmének elvesztését próbálja egyre masszívabb alkoholadagokba fojtani - millióit pedig Nicomaco úr tervezi megkaparintani aképpen, hogy hozzádja leányát, akit a cukrász Giovanni is nagyon szeretne elvenni, hogy a hozományból végre megnyithassa az éttermet, amire évek óta vágyik.

A bonyodalmakat fokozza Viktória, a szalámis szendvicsekkel gazdagon megrakott debreceni honleány (Zakariás Éva), aki születendő gyermekének olasz nemzőapját próbálja fellelni a kisvárosban, és akibe Nicomaco úr halálosan beleszeret. Mindez a hatvanas-hetvenes évek legendás olasz életérzésével átszőve. Szerelem szerelem, bonyodalom bonyodalom és sláger sláger hátán: a vérbő komédiát ugyanis az olasz slágeripar legismertebb dalai tarkítják, Fábri Péter dalszövegeivel, igazi nyáresti szórakozást ígérve.

Anconai szerelmesek  
 

Július 15-16., péntek-szombat 20.30 óra (esőnap: július 17.)
Július 26-27., kedd-szerda 20.30 óra (esőnap: július 28.)