2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Álom és Élet

2011. június 18., 23:38 [fehervar.net] L. M.

Őri Tóth István négy helyszínen rendezett emlékkiállításával nyílt meg a Múzeumok Éjszakája gazdag programja. A város népszerű fotográfusára barátja és alkotótársa, Fülöp Gyula régész emlékezett.

Hihetetlen, hogy nemrég még Őri Tóth kiállításaira gyűltek össze a fehérváriak, most pedig emlékkiállításra szólt az invitálás... A tavaly áprilisban, életének 55. évében elhunyt fotóművész, fotóriporter három évtizeden át tevékenykedett városunkban, munkásságát számtalan szép kiállítású kiadvány, képes album őrzi. Ötletgazdája, kezdeményezője és megvalósítója volt számos képzőművészeti eseménynek, nevéhez fűződött a Fal Galéria és a belőle kifejlődött Fal Fotóművészeti Galéria és Kiadó megalapítása, valamint a nemzetközi faszobrász szimpózium is. Életrajzírója "egyszemélyes független intézményként" jellemzi a Pelikán Galéria honlapján, és ez csendült ki Fülöp Gyula megnyitón elhangzott szavaiból is.

A személyes hangvételű megnyitóbeszédet megismerkedésük pillanatától indította Fülöp Gyula: a sors a fehérvári Münnich Ferenc Laktanyában hozta össze az akkor ott ezredfotósként tevékenykedő Őri Tóth Istvánnal, akivel aztán elválaszthatatlan jóbarátok, később alkotó- és szerzőtársak is lettek. Életük egy-egy jellemző epizódjának felidézésével mutatta be a megnyitóra összesereglett, kiállításnyitókon ritkán látható tömegnek a város fotográfusát. De igazából nem is nagyon kellett bemutatnia: csupa ismerős, barát jött el, akik a  megnyitóra várva a galéria falára kihelyezett fotótablót böngészve örömmel fedezték fel magukat - mindenkit számtalan emlék fűzött a sokoldalú fotóművészhez.

Az emlékkiállítást négy helyszínen rendezték meg: az Erdélyi képek című rész A Szabadművelődés Házában július 18-ig, a Portrék című tárlat a Fekete Sas Patikamúzeumban július 3-ig, a Városképek stílszerűen a Városház téren július 18-ig, az Álom és Élet című tárlat a Pelikán Galériában július 8-ig látható.


Ezen a tablón sokan felfedezhetik saját magukat is

 

A Múzeumok Éjszakája a város kiállítóhelyein folytatódott, és ritkán látogatható helyek is megnyíltak erre az estére: sokan csoportosultak például a Városháza előtt, amelyet szakszerű idegenvezetéssel lehetett bejárni, és elég nagy tömeg várakozott az Óramúzeum előtt is, ahova annak kis mérete miatt egyszerre csak kevesen férnek be. A gyerekeknek sok helyen szerveztek képzőművészettel kapcsolatos kézműves foglalkozásokat, de voltak koncertek, ismeretterjesztő előadások, épületfestés, borkóstoló, és Fehérváron találkoztak az ország bagolygyűjtői is.