2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Villámtárlattal zárult a művésztelep

2011. szeptember 27., 23:50 [fehervar.net] L. M.

Idén is a város legrövidebb ideig nyitva tartó kiállításával, az Alcoa-Köfém Művelődési Házban mindössze három órán át látogatható tárlattal zárult az Agárdi Nemzetközi Művésztelep. A Pákász Tanyán idén kilenc képzőművész dolgozott.


Kiss Dorottya a mecénások
szerepéről beszélt

Lassan hagyománnyá válik, hogy a művésztelepi tárlatot a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak műsora nyitja meg. A mostani tárlatnyitón Závodni Szimonetta és Heim Fanni Reményik Sándor verseit adta elő, Cseh Dorina Ernesto Köhler egy etűdjét játszotta el fuvolán, Peretsényi Dániel pedig Leonard Cohen Hallelujah című dalát énekelte el.

A színes, több műfajt felvonultató műsor remekül passzolt a hasonlóan színes kiállításhoz. Több tárlatlátogató szerint idén a szokásnál színvonalasabb munkák születtek - a titok nyitja állítólag az, hogy most "nőuralom" volt a táborban, ezért aztán a művészek sokkal több időt töltöttek alkotással, mint azokban az években, amikor a férfiak voltak túlsúlyban. Az idei alkotók még a Lecsófesztiválról is rohantak vissza Pákász Tanyára, hogy a mai kiállításra minden időben elkészüljön.

A tárlatot megnyitó Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója főként a mecénásság történetéről, múltjáról és jelenéről beszélt, ami a művésztelep esetében különösen fontos, hiszen Fehérvár önkormányzata és az Alcoa-Köfém Kft. már huszonkét éve támogatja az alkotótelepen folyó munkát. Az első tábort 1990-ben Szegedi Zoltán festőművész ötlete nyomán hívta életre az Alcoa-Köfém akkori vezérigazgatója, Tóth Géza, aki ingyen bocsátotta a művésztelep rendelkezésére a vállalat agárdi üdülőjét. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott később Fehérvár akkori polgármestere, aki a testvérvárosi kapcsolatokat felhasználva nemzetközivé bővítette a művésztelepet. Idővel a tábor helyszíne is megváltozott: előbb a Varsa Hotelbe, majd a Pákász Tanyára költözött, és jelenleg is ott működik minden ősszel. Az eddigi 22 alkalommal közel kétszáz művész fordult meg az alkotótáborban, több mint tucatnyi országot képviselve.


Színvonalas munkák születtek

A város és az Alcoa-Köfém Művelődési Ház meghívásának idén hat külföldi és három hazai képzőművész tett eleget: Jan-Hendrick Pelz Schwäbisch Gmündből, Nirmala Dholakia Chorley-ból, Anna Alm Kemiből, Lucilla Kossowska Opoléből, Anna Kristina Alm Gyulafehérvárról érkezett a művésztelpre, a fehérvári színeket pedig Kocsis Judit, Verebics Katalin és Molnár Attila, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola egykori és mai diákjai képviselték.

Aki lemaradt a villámtárlatról, jövőre hosszabb időn át is megtekintheti két alkotó munkáit: Székesfehérvár városa minden évben két művészt meghív egy közös kiállításra, amely mindig az Aranybulla Napok során nyílik meg az Öreghegyi Közösségi Házban. A művésztelep idei vendégei közül Kocsis Judit és a német Jan-Hendrick Pelz alkotásai láthatóak majd az öreghegyi falakon.


Az alkotótelep résztvevői