2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Ünnepi díszben a belváros

2011. november 27., 21:12 [fehervar.net] L. M.

Eljött advent, a várakozás ideje: meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, és advent fényei ragyogják be a belvárost is.


Nagy tömeg várta a Városház téren
a díszvilágítás felkapcsolását

Jézus születésére, a szeretet ünnepére készülünk a következő hetekben: ünnepi pompába öltöznek a közterek, a házak. Fehérvár főterén áll a város karácsonyfája, és felgyulladtak advent fényei is - köztük azok a csillárok is világítanak már, amelyek a Városház tér korábbi díszvilágítását váltották fel. A mintegy kétmillió forintba kerülő csillárok egyenként közel fél mázsát nyomnak, és összesen több mint tízezer energiatakarékos led világít rajtuk. Bár méretük kétségtelenül impozáns, a jelenlévők körében mégsem arattak osztatlan tetszést, hiszen hideg kék fényük ellentétben áll a karácsony bensőséges, meleg hangulatával, és nem illeszkednek sem a díszvilágítás fényeihez, sem a történelmi belváros közvilágításhoz.

Az ünnepre idén is közösen készült a város és az egyházmegye; színes, változatos programok sorából válogathatnak a fehérváriak és a városba látogatók. A püspökség adventi udvarában kézműves és jótékonysági vásárral, gyermekműsorokkal várják az ünnepre készülőket. Újdonság a rendezvények között, hogy a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai mesét mondanak a kicsiknek. Az első szombaton Spányi Antal megyés püspök megáldotta az adventi koszorúkat, a gyertyagyújtások alkalmával pedig a családok gyertyáit is. "Advent hagyományosan az örömteli várakozás időszaka, ez az érték azonban megsérült, háttérbe szorult: úgy tűnik, mintha a karácsonyt ünnepelnénk egy hosszabb időszakon át. Mi szeretnénk az advent készülődés jellegét megerősíteni" - hangsúlyozta a püspök az eseménysorozatot megelőző sajtótájékoztatón. Cser-Palkovics András polgármester szerint is a belső feltöltődés, a lelki megnyugvás, a családdal és a barátokkal történő együttlét a legfontosabb ebben az időszakban.


A Hősök terén Buch Tibor adott műsort

A jótékonysági vásárban idén egy verses-zenés CD-t kínálnak: a "Mindenkiért eljött" című kiadvány elkészítésében a Magyar Katolikus Rádió munkatársai és neves művészek működtek közre. A lemez teljes bevételét a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány támogatására fordítják.

A belvárosban vasárnap kezdődtek az ünnepi programok: a hagyományos adventi koszorú-kiállítás helyszíne a Városháza díszudvara, a Városház téren felállított szabadtéri színpadon minden hétvégén zenekarok, együttesek muzsikáját élvezhetik az ünnepre készülők, hétköznapokon pedig a város óvodásai, iskolásai adnak műsort. A Városi Képtárban minden vasárnap adventi koncertet rendeznek, a Hiemer-házban mézeskalács-sütéssel és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat, a Pelikán Galériában pedig műalkotásokból rendeznek karácsonyi vásárt. A Hősük terén, a megyei önkormányzat pavilonjaiban Fejér termékekből rendeznek vásárt, és ugyanitt adnak műsort a Vörösmarty Színház művészei is, minden vasárnap 16 órától - az első vasárnapon Buch Tibor énekelt karácsonyi hangulatú dalokat, és a színház programjában jártas nézők jegyeket is nyerhettek tőle.

December 5-6-7-én Mikulásjárat közlekedik a városban, 6-án műsor is lesz a színpadon. A városi gyermekkarácsonyt 18-án rendezik A Szabadművelődés Házában.

A város főterén több mint ötven faházban kínálják az ajándéktárgyakat, kézműves portékákat, karácsonyi "kellékeket", aki pedig saját kezűleg szeretné elkészíteni ajándékát, a város művelődési intézményeiben találhat adventi kézműves foglalkozásokat.