Kulissza

Vak Béla király: a Szabad Színház ősbemutatója

2016. szeptember 22.   fehervar.net  

Ősbemutatót tartott nemrég a Szabad Színház: szeptember 11-én mutatták be Liszkay Teréz Vak Béla király című drámáját, Nagy Judit rendezésében, Barbély Gábor címszereplésével. A produkció szeptember 23-án, pénteken 19 órakor ismét látható az Igézőben.

Liszkay Teréz, a híres pécsi Angster család leszármazottja a fehérvári Teleki Balanka Gimnáziumban érettségizett, majd sokáig Pécsen élt és tevékenykedett. A már visszavonultan élő kortárs szerző drámakötete a 2016-os Ünnepi Könyvhétre jelent meg. A négy drámát tartalmazó kötetben szereplő II. (Vak) Béláról szóló dráma azonnal felkeltette a székesfehérvári Szabad Színház rendezőjének figyelmét, így az idei Magyar Dráma Napja előtt, ősbemutatóként kerülhetett a fehérvári közönség elé a városban koronázott királyról szóló dráma.

Barbély Gábor

„Több évtizedes hatalmi harc, majd békekötés után, 1115-ben Kálmán király végül katonáival elfogatta Álmos herceget, és annak kicsiny fiát, Bélát; és megvakíttatta őket. Sőt, parancsba adta, hogy a kis Bélát kasztrálják is. De Thuróczy János szerént az, aki megvakította őket, félt Istentől, és attól, hogy magva szakad a királyi családnak, ezért egy kutyakölyköt herélt ki, és annak a heréit vitte a királyhoz.” (Thuróczy János: A magyarok krónikája)

Béla herceg ezután Dömösre, majd tisztázatlan körülmények között a pécsváradi kolostorba került. Béla szörnyű emlékei és fogyatéka ellenére a szerzetesek között nyugalomra és békére lelt. Liszkay Teréz drámája rámutat arra, hogy a hosszú évek alatt Béla lélekben milyen óriásira emelkedett…

A barátok nagy gonddal okították, tanították. Az irgalomról, a megbocsátásról, a türelemről szóló elmélkedések a kolostor falainak minden napi témái voltak. Így hát, Béla herceg, a pécsváradi kolostor óvó, fénytől elzárt falai között egy saját világot épített fel, és várt… Várt hosszan, és türelmesen… Maga sem tudta mire… Talán a lélek világosságát jelentő fényre, amelytől lidérces álmainak végét, és megbántott igazságának eljöttét remélte.

Egy napon aztán követek érkeztek unokatestvére – a már akkor betegen vezeklő – II. István király udvarából…

E váratlan fordulat Liszkay Teréz drámájának gyújtópontja. Viharos gyorsasággal peregnek az ezt követő események, házasság Ilonával, koronázás, gyermekek, majd a történészek által máig is találgatásra okot adó aradi mészárlás rejtélye, és annak minden lelki gyötrelme… Igazi sorsdráma ez, az elvesztett bizalomról, hűségről, tisztánlátásról.

A Szabad Színház társulata őszinte szívvel ajánlja mindenkinek, de elsősorban is azoknak, akiket érdekel a magyar történelem, magyar királyaink sorsa.

Vak Béla király

 

Szereplők:

Vak Béla herceg, később II. Béla király: Barbély Gábor
Ilona királyné, Uros szerb nagyzsupán leánya: Szabó Anett
Joannes, bencésrendi pap, később kancellárius: Balogh Mihály
Belos, a királyné bátyja: Szabó Miklós Bence
Elek, horvát bán: Solymossy Zoltán
Felicián, esztergomi érsek: Perl Gábor
Apát, a pécsváradi monostor rendfőnöke: Szabó Miklós
Ottmár comes, II. István udvarából: Kovács Máté
Pál püspök, II. István udvarából: Magony Imre
Simeon, pécsi püspök: Győri Mihály
Jakab, öreg bencésrendi szerzetes: Udvaros György
Dávid, fiatal bencés: Csizmadia Máté
Máté, fiatal bencésrendi szerzetes: Halmos Dániel
Víd, laikus fráter: Fertő László
Jovánka, a királyné kísérőasszonya hazájából: Paulik Anna

Rendezte: Nagy Judit