Fehérváron családi ház eladó
2018. április 25., szerda
Márk

Legfrissebb a fórumban

Aida musical

Pikk: Évvégi mindenjót kíván az IORO képviseletében is, Pikk :)   »  
(péntek, 16:55)

Filmek: mozi és tévé

Miklós: Nahát, a "mi" Orsink nyerte meg a Barátság mozi játékán a bérletet, gratulálok! :)   »  
(csütörtök, 21:10)

Színház és színjátszás

zoli4: No, megtöröm a csendet! Tegnap voltam 3:1 a szerelem javára előadáson. Mondjuk lehetett volna o...   »  
(szombat, 17:55)

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Az elődök értékei

2012. március 01., 14:49 [fehervar.net] L. M.

Almási Évával szervezett zártkörű közönségtalálkozót a Vörösmarty Színház. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a fehérvári teátrum legújabb bemutatójában, a Vihar című drámában Kabanova szerepét alakítja.


Ma már ő adja tovább tudását a következő
színészgenerációnak

A meghitt hangulatú est az egykori Csillagok című beszélgetős sorozat legszebb időszakára emlékeztetett: a művésznő a küszöbön álló premier mellett korábbi szerepeiről, nagynevű elődjeiről, családról, barátságokról beszélt. Az est moderátora Nagy Judit, a Szabad Színház vezetője volt, bevezetésként Valló Péter mesélt a készülő előadásról.

A rendező nem titkolta, hogy Osztrovszkij a kedvenc szerzőinek egyike, a Vihar pedig különösen közel áll a lelkéhez, ezért is szerette volna megrendezni Fehérváron. "Meghaladott normákhoz való mértéktelen ragaszkodás jellemzi a vidéki kisvárost, ahol a darab játszódik" - mondta a rendező, aki röviden vázolta is a történetet. Kabanova, a gazdag özvegyasszony kiházasítja éretlen fiát, Tyihont a tiszta szívű Katyerinához, de zsarnokoskodásával a fiatalokat nem hagyja élni, folyamatosan megalázza őket. A számtalan erkölcsi kérdést feszegető darab remek szerepek sokaságát kínálja, és miközben komoly dráma, humoros helyzetekben is bővelkedik - Valló szerint szórakoztató jelentés a vidéki Oroszországból.


Valló Péter szerint a Vihar az orosz irodalom
egyik legnagyobb remekműve

"Egy újságíró nemrég szóvá tette, hogy mostanság főleg gonosz öregasszonyokat játszom" - mondta nevetve Almási Éva, aki szerint Kabanova nem gonosz, csak védi az idős nemzedék által képviselt értékeket. Az idősebb nemzedék egyébként sokszor szóba került ezen az estén: Almási Éva elmesélte, hogy szinte észrevétlenül szívta magába a tudást nagynevű pályatársaitól, többek között Sulyok Máriától, Kiss Manyitól, Márkus Lászlótól. De a beszélgetés során szóba kerültek színházi babonák, emlékezetes szerepek, beszélt a Madáchban töltött több mint 18 évéről ("ez volt a házasság, a négy év Vígszínház meg az alkalmi szerető" - mondta), filmszerepekről és sok minden másról.

A barátok témáját érintve most persze kikerülhetetlen volt Domján Edit, hiszen a teátrum nemrég mutatta be a Domján-Szécsi páros tragikus szerelméről szóló zenés játékot.

Örömmel beszélt családjáról, legendás házasságáról Balázsovits Lajossal, de legszívesebben kedvenc témájánál, Richárd nevű, óvodáskorú unokájánál időzött, aki a jelek szerint teljesen ujja köré csavarta a nagymamáját.