2020. október 20., kedd
Vendel

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Keller Jánosé a város színházi díja

Folyamatosan érzi a közönség szeretetét

2009. július 09., 17:00 [fehervar.net] L. M. - fotó: B. B., G. I., L. M.

Az idén Keller János kapta a legtöbb szavazatot a Vörösmarty Színház közönségétől: a színművész a Hiemer-házban rendezett ünnepségen vette át a város elismerését, a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat.

A díj 11 éves történetében még soha nem ilyen késői, mélyen a nyárba nyúló díjátadás, ennek ellenére óriási tömeg volt jelen az ünnepségen: a társulat tagjai mellett a színház dolgozói, a fehérvári kulturális intézmények vezetői és munkatársai, valamint önkormányzati képviselők töltötték meg a Hiemer-ház konferenciatermét. A hagyományokkal szakítva idén nem Vakler Anna éneke és Varró János muzsikája köszöntötte az ünnepi díjátadóra érkezőket, hanem a Hermann László Zeneiskola fuvolatriójának műsora.

"A jelenlévők számára nem kell hangsúlyoznom azt, hogy miért fontos a művészet, miért fontos a színház" - mondta a díjátadás előtt Warvasovszky Tihamér polgármester. - "Mi, akik a nézőtéren ülünk, csodáljuk önöket, tapsolunk és élvezzük az előadást, és elfelejtjük, mennyi művészeti és technikai munka van abban a két-három órában, amit mi önfeledten töltünk el a teátrumban. A város valamennyi, színházat szerető embere nevében szeretném megköszönni azt, hogy van erejük, hitük és kitartásuk ehhez a feladathoz. "

Keller János nyolc éve tagja a társulatnak: Péterffy Attila akkori igazgató és Kozák András művészeti vezető hívta Fehérvárra, a Mágnás Miska egyik főszerepére - Baracs mérnököt alakította óriási sikerrel. Az azóta eltelt időben tanúi lehettünk, hogy számára nincs kis és nagy szerep, minden karaktert maximális erőbedobással formáz meg. Már régóta "érett" számára a város színházi díja, ebben az évadban pedig különösen sokszor bizonyított, így nem meglepő, hogy a közönség őt találta a díjra legérdemesebb művésznek.

- A Nyolc nő kivételével valamennyi nagyszínházi bemutatóban szerepeltél, a Pelikán Kamaraszínházban pedig a tavalyról áthozott Zsuzsika hangjában és a Piaf-darabban arattál sikereket, a Cartes Postalesben több figurát is alakítasz - de azt hiszem, a díjat főként a Bál a Savoyban nézői szavazták meg számodra: ezt a nagyoperettet Váradi Eszter Sárával ketten vittétek a vállatokon.

- A Savoy valóban sokat nyomhatott a latban, de többeknek meghatározó élményt adott az Edith Piaf életéről szóló, Nem bánok semmit sem című előadás is, amelyet minden hónapban játszottunk a Pelikánban, és amely számomra azért is különleges, mert nyolc karaktert formálok meg benne. De a díj szerintem nem ennek az egy évadnak szól, hanem az elmúlt nyolc évnek - vélekedett a díjazott. - Tudom, hogy sok ember követi a pályám alakulását Fehérváron, és sokan szorítottak nekem azért, hogy egyszer ezt a díjat megkapjam - ezúton is nagyon köszönöm a díjat mindazoknak, akik rám szavaztak.

- Kerülgetem a "milyen érzés átvenni a díjat?" közhelyes kérdést, de nem lehet nem észrevenni, mennyire boldog vagy...

Fehérvár Színházáért


A Pro Theatro Civitatis Albae Regalis (Fehérvár Színházáért) díjat 1999 márciusában alapította a város közgyűlése a Vörösmarty Színház a társulatának tagjai, vendégművészek, valamint írók, rendezők munkásságának elismerésére, akiknek munkája nyomán városunk színházi élete jelentős művészi értékkel gazdagodott A színház közönségének szavazatai alapján a díjat 1999-ben Földes Tamás, 2000-ben Závodszky Noémi, 2001-ben Kovács Zoltán, 2002-ben Váradi Eszter Sára, 2003-ban Brunner Márta, 2004-ben Zakariás Éva, 2005-ben Xantus Barbara, 2006-ban Szomor György, 2007-ben Zsurzs Kati, 2008-ban pedig Szurdi Miklós vehette át.

- Minden elismerésnek nagyon tudok örülni! A műszaki kollégáktól 2006 januárjában elsőként én vehettem át az általuk alapított díjat, a várostól pedig 2007-ben kaptam meg a főtanácsosi címet. De a díjaktól függetlenül a fehérvári közönség folyamatosan érezteti velem a szeretetét, és nem csak a nézőtérről, hanem szerte a városban. Történt például, hogy Bakonyi Csilla kolléganőmet elkísértem két próba között banki ügyeket intézni, és a bankban megszólított egy férfi. Elmesélte, hogy ő ritkán jár színházba, de a felesége elcipelte őt a Piaf-előadásra, és most szeretné megköszönni nekem azt a felejthetetlen élményt, amit az a darab jelentett számára. Megkérdezte, miben játszom még, és aztán azokra az előadásokra is eljött. Azt tapasztaljuk, hogy a fehérvári közönség szereti elmondani nekünk, hogy mit érez, mit gondol egy-egy előadásról, alakításról. Számunkra ez fontos visszajelzés - nagyon örülök annak, hogy Fehérváron ilyen fantasztikus közönség előtt játszhatom.

- És nem csak játszol, hanem szerkesztesz és műsort is vezetsz...

- A Csillagok című beszélgetős sorozat sok felkészüléssel, munkával jár... 2006 őszén indítottuk Bakonyi Csillával és Váradi Eszter Sárával - érdekessége, hogy én az összes esten voltam műsorvezető, a lányok viszont felváltva.

- Idén nem a szokásos nyári színház zajlik Fehérváron, hanem vendégjátékokat mutat be a teátrum - veled hol találkozhat a közönség?

- Szerencsére Váradi Eszter Sárával, akivel több darabban is játszom, számos városi és városon kívüli felkérést kaptunk operett-musical összeállításokra. Ezen kívül augusztus elsején Tihanyban, nyolcadikán pedig a veszprémi várban látható a Veszprémi Petőfi Színházban tavasszal bemutatott Sing, Sing, Sing című musical-show, amelyben én is szerepelek. A tihanyi előadás sztárvendége Mészáros Árpád Zsolt lesz, a veszprémi várban pedig a Fehérváron is népszerű Feke Pál lesz velünk.

- Az egyik ilyen fellépésnek jómagam is tanúja voltam Sárkeresztesen, és láttam, mennyire rajong értetek a közönség. Utólag a polgármester azt is elárulta, hogy a falunapok történetében nem volt még vastaps, nektek ezt is sikerült elérni, és két ráadást kellett adnotok.

- Nagyon örültünk ennek az óriási sikernek: azt hiszem, Eszter nevében is mondhatom, hogy számunkra minden felkérés egyformán fontos, és minden helyszínen igyekszünk a legtöbbet kihozni magunkból, legyen az egy céges parti ötven fővel, vagy akár egy több ezer fős szabadtéri rendezvény. Megsúgom, hogy a hatalmas kánikula miatt eredetileg úgy terveztem, hogy nem fogok ennyit táncolni, de látva a lelkes közönséget, mégsem bírtam visszafogni magamat.