2021. február 25., csütörtök
Géza

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Balkan Fanatik a Palotavárosi Fesztiválnapokon

2014. október 14., 21:47 [PR Garden]

Háromnapos jótékonysági programsorozatot rendez a Szegényeket Támogató Alapítvány (SZETA) október 17-e és október 19-e között, a szegénység világnapjához kapcsolódóan a Palotavárosi tavaknál. Az I. Palotavárosi Fesztiválnapokon többek között Nagy Feró, Badár Sándor, a Paradicsom és a Balkan Fanatik is fellép, vasárnap este pedig utcabált rendeznek. 

A Balkan Fanatik a megszokott sorlemezek után egy eddig ismeretlen útra lépett: a most megjelent On The Road című lemezük ugyanis híján van az eddig képviselt popularitásnak. Lepéék ezúttal a magyar népzenét török-arab motívumokkal gyúrták egybe, majd mindezt elektronikus köntösbe bújtatták. Az album nem is teljesen Balkan Fanatik-lemez, hanem az október 19-én, vasárnap 17.30-kor Székesfehérváron koncertező csapat két zenei agyának, Lepének és Yorgosnak egy "Oriental" side projektje.

"Ez a lemez nem tudományos igényű munka, de híd, út a távolba vesző gyökerek, hagyományok megértéséhez. Egy távoli üzenet a Keletről a mai nyelven. Tekintsük fordításnak vagy kapocsnak. Ajánljuk mindenkinek Nyugaton és Keleten a béke és a szeretet jegyében" - írják a lemez kísérő füzetkéjében.

A Balkan Fanatik magyar népdalokat ad elő a török-arab világ hangszereivel. Ez egy kísérletezés, kirándulás az oriental zene világába, és ennek megfelelően helyenként meglehetősen absztrakt lett az anyag.

- Eléggé elszálltunk a folklór világban, és nagyon jó volt csinálni - tette hozzá Lepe.

Az On The Roadot a Balkan Fanatik két vezetője, Lepe és Yorgos készítette, mindössze három további művész szerepel a lemezen, Träger Lili és Farkas Annamária énekesnők, illetve Hamar Gábor rapper. A nagylemez a csapat koncertjein és a rockstore.hu oldalon kapható.

 

Kapcsolódó anyagok: