2020. június 02., kedd
Kármen, Anita

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Győzött a forradalom

2011. március 15., 16:08 [fehervar.net] Fotó: L. M., G. I., videó: G. I.

"Március 15. legyen újra a fiataloké" - hangsúlyozta ünnepi beszédében Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András azt követően beszélt, hogy mintegy száz fehérvári diák és a város fiatal színjátszóinak közreműködésével megelevenedett a forradalom a belvárosban.


Petőfi a Nemzeti dallal lelkesítette a tömeget

"Jobb, mint egy május elseje" - mondta egy néző a belvárosi forgatagban, és valóban: sokkal több fehérvári gyűlt össze az 1848-as márciusi forradalom évfordulóján, mint egy majálison. Sőt, kijelenthetjük, hogy az idei, újszerűen megszervezett ünnep sokkal nagyobb közönségérdeklődés mellett zajlott, mint eddig bármikor. Az ART Egyesület kezdeményezésére ugyanis a város és a megye szakított az eddigi sablonos, unalmas ünneppel, és Kozáry Ferenc színművész irányítása mellett élettel töltötte meg a belvárost.

Az ünnepi események a Megyeházán kezdődtek, az ünnepi közgyűléssel, amelyet ugyancsak történelmi játékkal színesítettek. Közben a Petőfi-szobor melletti téren a Fehérvári Huszárok tartottak bemutatót hatalmas nézősereg előtt - itt már látni lehetett, hogy ha ennek a tömegnek csak a fele átvonul az ünnepség fő színhelyére, a Városház térre, annak a játékra kijelölt része bizony szűknek fog bizonyulni - a Püspöki palota és az Egyházmegyei Múzeum közé tervezett műsor helyszínére ugyanis középkori vásárt is telepítettek, ahol mutatványosok, kézművesek, táncosok, népzenészek szórakoztatták a járókelőket.


Eligazítás a rendezőtől

Gerner Csaba ezúttal csak néző volt

A forradalmárok kólát isznak

A forradalmi események az erre a napra Pilvax kávéházra átkeresztelt Caffé Pertéből indultak, ahol Petőfire (Szilner Olivér) és Vasvárira (Fáncsik Roland) várva üldögéltek a márciusi ifjak, Jókaival (Herczku Mihály) az élükön - kólát kortyolgatva, ami elég illúzióromboló volt, hiszen közben a játék rendezői még arra is ügyeltek, hogy a témához nem illő Milleniumi emlékjelet becsomagolják erre a napra. Petőfi és Vasvári megérkeztével fellelkesültek az ifjak:

"Jókai a 12 pontot olvasta föl, én Nemzeti dalomat szavaltam el; mind a kettő riadó tetszéssel fogadtatott. A Pilvaxban azt határoztuk, hogy sorra járjuk az egyetemi ifjúságot, s majd teljes erővel kezdjük meg a nagy munkát. Először az orvosokhoz mentünk. Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el" - írta Petőfi a naplójában. A fehérvári játékban a Püspöki palota volt az Orvosi Egyetem, és vele szemben, az Egyházmegyei Múzeumban helyezték el a Landerer és Heckenast nyomdát, a forradalmárok következő célpontját.

Az egyetemi ifjúság megnyerése után Petőfiék lefoglalták Landererék egyik nyomdagépét, kinyomtatták a 12 pontot és a Nemzeti dalt, amit aztán szét is osztottak a tömegben. Küldöttséget menesztettek előbb a városházára, majd a helytartó tanácshoz, hogy elfogadtassák követeléseiket és kiszabadítsák Táncsics Mihályt. "A nagyméltóságú helytartó tanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, s öt percnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett. A katonaságnak kiadatott a tétlenségi rendelet, a cenzúra eltöröltetett, Táncsics börtönajtaja megnyílt" - írta Petőfi. A forradalmárok este a Nemzeti Színházba mentek, ahol a tervek szerint a Bánk bánt adták volna elő, ám a betóduló sokaság műsorváltozást idézett elő: eléneklték a Himnuszt, a Szózatot és számos egyéb dalt, Egressy Gábor a Nemzeti dal elszavalása után más verseket is előadott.

"Ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben" - zárta a nap történéseit Petőfi a naplójában.


A fehérvári események most a Helyőrségi Zenekar és a történelmi zászlók bevonulásával folytatódtak, majd Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi köszöntőt. A közönség a Városház térről a Helyőrségi Zenekar felvezetésével a Fekete Sas Szállóhoz vonult: 1848. március 16-án ebben a szállóban gyűltek össze a fehérvári a fiatalok az előző napi pesti forradalom hírére. A szálló falán lévő emléktáblánál koszorút helyezett el Vargha Tamás és Cser-Palkovics András, és ugyancsak koszorúztak a pártok, a fegyveres testületek és a civil szervezetek képviselői is.