2021. február 27., szombat
Ákos, Bátor

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Új galéria a városban

2012. szeptember 23., 17:47 [fehervar.net] L. M.

Az évadnyitó mulatság keretében, Incze Mózes festőművész kiállításával nyílt meg a Vörösmarty Színház Forrás Galériája. Az első tárlat október 31-ig látható, a teátrum nyitvatartási idejében.


A galériát Szikora János
igazgató nyitotta meg

A színház törzsközönsége még emlékezhet rá, hogy az intézményben régi hagyománya van a galériának: az épület átépítése előtt egy külön terem szolgált erre a célra, a rekonstrukció után pedig az előcsarnok galériás része adott otthont a kiállításoknak. A teátrum utóbbi két vezetése azonban már nem szervezett rendszeres kiállításokat, csak néhány alkalmi tárlatot rendezett, vagy előadásfotókat nagyítottak ki a falakra. Most a budapesti Forrás Galériával, a kortárs magyar képzőművészet egyik legreprezentatívabb galériájával társulva hozták létre a város új kortárs galériáját. Szikora János igazgató a megnyitón bejelentette: a galéria nem csak helyet ad a kiálításoknak, de a teátrum minden kiállító művésztől megvásárol egy alkotást, így megalapozza a galéria állandó gyűjteményét, és egyszersmind támogatja a kortárs képzőművészeket is.

Az új galéria megnyitóján megjelent többek között Brájer Éva kulturális alpolgármester, Spányi Antal megyés püspök és Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója is; a tárlatot és az alkotót Csáji Attila képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Incze Mózes festőművész 1975-ben született a háromszéki Baróton, Erdélyben. Murális festő szakon érettségizett Marosvásárhelyen, majd az 1990-es évek közepétől Magyarországon telepedett le. 2000-ben, Nagy Gábor tanítványaként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. 1997-ben néhány barátjával megalapították az Élesdi Művésztelepet, mely napjainkra a kortárs magyar művészet meghatározó műhelyévé vált. 1996-ban Pannoncolor-díjjal, 1997-ben pedig Székely Bertalan-díjjal jutalmazták munkásságát. Tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, az Élesdi Műhelynek és az Art9 Egyesületnek. Jelenleg Isaszegen él és dolgozik, három gyermek édesapja.


Incze Mózes és Brájer Éva

Incze Mózes hagyományos alapokon nyugvó, klasszikus figurális festészetet képvisel, mely sokszor a régi mestereket idézi. Tematikai szempontból azonban saját világot alakít ki képein, ahol gyakorta feltűnnek a mai korhoz kötődő tárgyak, hétköznapi eszközök, melyek, mint attribútumok, kellékül szolgálnak figuráinak. Alkotásai több dimenziós világot feltételeznek, ahol a dimenziók közötti átjárhatóság, a felismerés függvénye. Festészetének egyik visszatérő eleme a szalag, mely a folytonosságot, az idő végtelenségét, és a vándor örök utazását szimbolizálja. Az ajtó, a doboz, és az átjárók szintén elengedhetetlen kellékei festői mondatalkotásainak. Drámai képeinek fő témája mögött szinte minden esetben találhatunk egy kis rést, amin át egy másik világba tekinthetünk, amelyik sokkal szebb és harmonikusabb, mint az, amit a mindennapokban érzékelünk.


A megnyitó vendége volt a megyés püspök is

Képei sokat hordoznak magukban, túlmutatnak önmagukon, telítve vannak mindazokkal az érzésekkel, gondolatokkal, melyek az alkotómunka során megragadták a festőt. A sokszor elvont formavilág teret enged a nézőnek, hogy saját maga fejtse meg a mondanivalót, és a felmerülő kérdésekre önmaga adjon választ.

Incze Mózes azon kevésmagyar kortárs képzőművészek közé tartozik, akik rendszeresen jelentkeznek újabb és újabb kiállításokkal, úgy itthon, mint külföldön. Nemzetközi elismertségének köszönhetően Olaszországban, Ferrarában több ízben is bemutatkozott már csoportos és egyéni kiállítás keretében. Alkotásai eljutottak a Távol-Keletre is. 2011 nyarán, a Kínai Szépművészeti Múzeumban rendezett nagyszabású Magyar Művészet című kiállításon tizenkét festménnyel szerepelt, melyek közül a Hegyvivők című alkotása bekerült a Kínai Szépművészeti Múzeum Európai Gyűjteményébe.