2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Készül az operettgála

2010. július 28., 23:02 [fehervar.net] L. M., videó: G. I.

A szereplők az utolsó simításokat végzik a Bor, mámor, szerelem című operettgálán. A különleges produkciónak augusztus 3-tól 6-ig, négy estén át lehet részese a közönség a Pelikán Udvarban, rossz idő esetén a Művészetek Háza színháztermében.


Buch Tibor dirigál

Váradi Eszter Sára várandóssága utolsó harmadában is aktívan próbál: a fehérvári közönség ősztől egy darabig nem láthatja kedvencét, de ebben a produkcióban még teljes erőbedobással dolgozik, mint forgatókönyvíró, társrendező és színész.

Váradi Eszter Sára: - Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy amikor Buch Tibor, a gála ötletgazdája felkért a keretjáték megírására, úgy alakíthattam a történet, hogy az testre szabott legyen. Mivel nem szeretném eltakarni a pocakomban lakó babát, inkább beleírtam a darabba: egy megesett lányt alakítok. A baba darabbeli édesapja állandó partnerem, Keller János lesz.

Keller János: - Sok közös fellépésünk volt a nyáron, ezeken többször nézték őt a feleségemnek, így mindkettőnknek gratuláltak a babához. (Nevet.) Mindannyiszor el kellett magyaráznunk, hogy jó barátok és kollégák vagyunk, nagyon szeretünk együtt játszani, de a baba nem tőlem, hanem Eszter férjétől van.


Korrepetálás a hársfa alatt

- Tűzkő Sándort és Juhász Illést eddig kevés énekes szerepben láthattuk, most viszont mindketten igencsak nótáznak.

Tűzkő Sándor: - Valóban nincs komoly zenés múltam: már az általános iskolai tanárom, Lajos bácsi is azt mondta, hogy nincs hallásom, és ugyanezt mondja a párom is, akinek viszont abszolút hallása van. Ennek ellenére képes vagyok megtanulni bizonyos dalokat...

K. J.: - Lásd Berci Béka...

T. S.: - Igen, például Berci Béka. Operettekben ritkán szoktam szerepet vállalni, mert nem tartom magamat énekes színésznek, de ha felkérést kapok, azért megbirkózom vele. Ezt a mostanit is nagyon élvezem - elég sok próza van a szerepben, ez átsegít a feladaton.

Juhász Illés: - Nekem nem rossz a hallásom, szeretek is énekelni - csak mindig olyan társaságba keveredek, ahol nálam sokkal jobb énekesek vannak, és inkább ők szoktak dalra fakadni. Szeretem az operettet is, de nem erre specializálódtam, hanem prózára.


A szerelmesek nem tudják, hogy
mondják meg szülieknek, hogy
hamarosan nagyszülők lesznek

T. S.: - Nagyon jó ebben a csapatban dolgozni, és valójában én is szeretek énekelni: ott a hársfa alatt külön gyakorolok is Závodszky Noémivel.

Závodszky Noémi: - Piknik hangulatban, egy diktafon segítségével gyakorolunk a fa alatt Sanyival, aki sokat fejlődött ezekben a napokban. Jómagam egy latin dívát alakítok a darabban: a művésznevem Tangolita, a valódi nevem ennél jóval hosszabb, amit még nem árulhatok el. Egy temperamentumos spanyol nőt játszom, akinek forr a vére, talán túlságosan is, szereti a férfiakat, és... de nem, többet nem is mondok róla. Inkább azt mesélem el, hogy úgy érkeztem az első próbára, hogy a fiúkat, akiket énekből korrepetálok a fa alatt, már táncra is tanítom: miközben otthon gyakoroltam a dalokat, kitaláltam a hozzájuk illő mozgásokat. Ugyanis mi magunk koreografáljuk a produkciót.

Füredi Nikolett: - Számomra azért különleges ez a gála, mert Eszter a legismertebb operettslágerekből állította össze, nagyon frappánsan és ügyesen, így egy csomó olyan dalt énekelhetek el, amit különböző operettekben már játszottam. Így, egy csokorba kötve tulajdonképpen a kedvenceinket adhatjuk elő.

- A keretjátéknak van köze valamelyik operetthez?


Most először játszanak testvérpárt

Buch Tibor: - Mindegyikhez, és valójában egyikhez sem: magához az operetthez van köze. Izgalmas és humoros módon köti össze az ismert és kedvelt dalokat, amelyekhez a zenét egy öttagú, számtalan nemzetközi elismeréssel rendelkező cigányzenekar szolgáltatja majd, Horváth Gyula prímás vezetésével: azt a hangulatot próbáljuk megidézni, ahogy a századfordulón mulathattak az emberek egy ilyen platánfás kerthelyiségben. Az egész történet lényege a mulatás, és ebbe kívánjuk bevonni a közönséget is, hiszen klasszikus színpad és nézőtér nélkül, az asztalok mellé, borral és harapnivalóval várjuk őket.

K. J.: - Első találkozásom ezzel a zenekarral nagyon érdekes volt. Kedves barátaim születésnapi meglepetés-bulit szerveztek nekem, és ez a zenekar volt a meglepetés. Életemben először húzták csak nekem a nótákat: ígérhetem a nézőknek, hogy nagyszerű élményben lesz részük, mert a zenekar tagjai érzik a műfaj lényegét és súlyát, és fergeteges hangulatot teremtenek majd a Pelikán Udvarban.
Kapcsolódó anyagok: