Röviden
Kiállítások
Panorámaképek
Fórum
 
Barátság mozi
 
 
 Majdnem kész a Hiemer-ház
[Fehervar.net] 2008. augusztus 9.

Elkészült, és immár a nagyközönség számára is látogatható a Hiemer-ház Jókai utcai szárnya, így már az épületegyüttes több mint kétharmada született újjá egy sikeres uniós pályázat keretében. A most befejezett 835 millió forintos beruházás eredményeként házasságkötő termet, rendezvény- és kiállítótermeket, ifjúsági klubot és éttermet vehetnek birtokba a fehérváriak.

Kattintson a képre a nagyításhoz A Jókai utcai kapu
   Rövid reneszánsz műsor vezette be a barokk épületegyüttes II. ütemének avatóünnepségét: a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola muzsikusai és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai percek alatt középkori hangulatot teremtettek az új épületszárny Gesztenyés udvarában, ahol szép számban gyűltek össze az ünnepségre érkezett vendégek, köztük Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és a norvég nagykövetet képviselő Kristin Marøy Stockman első titkár. De jelen volt például Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség elnöke, Ráday Mihály városvédő, valamint több önkormányzati képviselő is.

   "Ez a ház több egy kiemelt műemléknél: a város fejlődésének több évszázadát őrzi" - hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér polgármester, aki az avatóünnepség bevezetéseként röviden összefoglalta a ház történetét. A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb egyik épülete a régészeti feltárások szerint a XV. században már állt. Első írásos említése 1688-ban történt, amikor Caraffa gróf osztrák lovassági tábornok visszafoglalta a várost a török csapatoktól. Az épületegyüttes mai barokk-rokokó formája a XVIII. században alakult ki a kereskedelemmel foglalkozó Font család és az eredetileg hentes és mészáros szakmát gyakorló, később a városnak főbírót is adó Hiemer família épületeinek összekapcsolásával.

Kattintson a képre a nagyításhoz Reneszánsz műsor a megnyitón
   Az épülettömb idestova kétszáz éve áll a város tulajdonában, főként közfunkcióknak otthont adva: falai között például általános iskola, zeneiskola, ügyvédi iroda és a városi tanács ügyfélszolgálati irodája is működött. Az épülettömb felújítása azonban mindig elmaradt: a folyamatosan pusztuló műemlékházból sorra költöztették ki az intézményeket és a lakókat, míg 1988-ban végleg lakat került rá. Több sikertelen értékesítési kísérlet után 2001-ben döntött úgy Fehérvár közgyűlése, hogy a inkább megtartják az épületet és olyan közösségi funkciókat telepítenek bele, amelyek a város érdekét szolgálják.

Kattintson a képre a nagyításhoz Modern építészeti megoldásokat is alkalmaztak
   A több mint háromezer négyzetméter alapterületű komplexum felújítását három ütemre tervezték: az első ütem 2006 nyarán fejeződött be, a város első sikeres uniós projektje keretében, amelynek összköltsége 615,5 millió forint volt, ebből 600 millió forint volt a Regionális Operatív Programon belül elnyert támogatás. Ebben az ütemben a Városház tér felé eső épületrészt újították fel, amely közfunkcióknak és vendéglátóipari egységeknek ad otthont: földszintjén kávézó és a városi Tourinform Iroda működik, az emeleten többek között városi tárgyaló- és rendezvénytermek, fogadóhelyiségek találhatóak, pincéjében borozó kapott helyet.

Kattintson a képre a nagyításhoz A Justitia-terem az épület legszebb része
   "A második ütem talán szebb, mint az első" - vélekedett a város polgármestere, utalva arra, hogy a feltárás során a gótikus elemeket is tartalmazó épületrészben olyan kincset is találtak, mint a Justitia istennőt ábrázoló barokk freskó: az utóbb Justitia-teremnek keresztelt és antik bútorokkal berendezett szoba az esküvők előtt az ifjú pár felkészülésére és az esküvői öltötet utolsó igazítására szolgál - ebben egyébként sokat segít a gyönyörű, kétméteres tükör is.

   A most felújított épületrész különlegessége, hogy sikerült részben helyreállítani és bemutatni egy országosan is egyedülálló műemléknek számító középkori emeletes házat. Ez a második ütem a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első pályázati felhívására benyújtott "Barokk örökség - virágzó közösség" című pályázat keretében valósult meg: a 835 milliós költségvetésű projekthez 710 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város a Norvég Alaptól, 50 millió forintot pedig az Önkormányazti Minisztérium biztosított, így a városnak csak 75 millió önrészt kellett előteremtenie. A polgármester azt is bejelentette, hogy elkészült a III. ütem felújítási pályázata is, amelyet az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében nyújtanak be.

Kattintson a képre a nagyításhoz Bajnai Gordon szerint Fehérvár az élhető város megvalósításán fáradozik

   Bajnai Gordon is rövid visszaemlékezéssel kezdte mondandóját: mint mondta, a ház 2006-ban elkészült I. üteme volt az első épület, amit kormánytisztviselőként átadott, és a II. ütem az első olyan uniós projekt, amely végigkövetett. A most elkészült beruházás még egy dologban első: a Norvég Alapnak ez az első befejezett projektje hazánkban. A miniszter szerint Fehérvár hosszútávú városfejlesztési koncepcióval rendelkezik: először foglalkoztatást teremtett, majd az élhető város megvalósításán fáradozik, és ennek fontos részét képezik a ma átadott közösségi terek.

   Kristin Marøy Stockman is az új közösségi funkciókat emelte ki beszédében: a norvégok 2,8 millió eurós támogatásával megvalósult felújítással immáron a nagyközönség számára is használható a Hiemer-ház. A norvég követség első titkára arról is beszélt, hogy a Norvég Alap célja a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése, és Bajnai Gordonhoz csatlakozva ő is hangsúlyozta, hogy a most sikeresen lezárt pályázat volt az első projektjük Magyarországon.

Kattintson a képre a nagyításhoz Tízen kaptak elismerést
   Az avatóünnepség végén a polgármester elismerő okleveleket adott át a tervezésben és a megvalósításban kiemelkedően teljesítő embereknek, köztük Bajnai Gordon miniszternek, Siri Ellen Sletner norvég nagykövetnek, Rónaszegi Gábornak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökég munkatársának, Koch Péter építész-tervezőnek, Érsek Edit projektmenedzsernek, Szauerwein Tivadarnak, a kivitelező FETÉV-SZER Kft. ügyvezető igazgatójának, Móricz Zoltán építésvezetőnek, Kámán Béla műszaki ellenőrnek, Hefkó Mihály Ybl-díjas belsőépítésznek és Csutor Éva műemléki felügyelőnek.

Kattintson a képre a nagyításhoz Hárman vágták át a szalagot
   Az ünnepélyes szalagátvágás után a jelenlévők bejárhatták a házat. Elsőként a "Hiemer-ház története képekben" című kamarakiállítást nézték meg az egyik földszinti helyiségben, ahol a képek mellett a régészeti feltárás során lelt tárgyakat is kiállították, majd a több helyiségből álló étterembe és a pincében berendezett ifjúsági klubba vezetett a túra. A különböző korokból származó épületrészekből több falrészlet is eredeti változatában látható, a pince esetében pedig teljes egészében megtartották az eredeti téglaburkolatot, sőt, a hiányokat a ház más részeiből származó téglákkal pótolták ki és homokfúvással "patinázták", hogy teljesen egységes képet mutasson a boltozatos pince. A középkori stílusú étterem és a modern bútorokkal berendezett, hangtechnikával is felszerelt ifjúsági klub működtetésére hamarosan pályázatot ír ki a város, addig csak az emeleti házasságkötő terem működik, ahol az augusztus 30-ai Hiemer Álomesküvő után már "zsinórban" lesznek esküvők.

Kattintson a képre a nagyításhoz A házasságok nem az égben, hanem itt köttetnek
   A háznéző túra egyébként a házasságkötő teremben és a hozzá kapcsolódó, már említett Justitia-teremben folytatódott. Kétségtelenül ezek az épületrész legimpozánsabb részei: az oldalfalak vakolatlan részei többnyire maguk az eredeti középkori falak, az üvegpadlón át szintén sok eredeti falmaradvány és a középkori pincehelyiségbe vezető lejárat csodálható meg. Több helyiséghez hasonlóan a házasságkötő termet is kortárs fehérvári képzőművészek munkái díszítik, amelyeket pályázat útján választott ki a város Kulturális- és Turisztikai Bizottsága. A festett álmennyezeten Ádám és Éva, valamit Rómeó és Júlia alakja látható - ez utóbbi elég meglepő és bizarr ötlet: reméljük, hogy az anyakönyvvezető elé járuló párok házassága kevésbé tragikus véget ér...

   "Látványos esküvőket lehet itt rendezni - feltéve, ha feltalál ide a násznép" - jegyezte meg fotósunk, hiszen a ház hihetetlenül zegzugos: az épület nemcsak szépségével, hanem labirintusos szerkezetével is rabul ejtheti a látogatókat, a szó szoros értelmében is. Az első és második ütem közé látványos összekötő folyosókat, kisebb "társalgókat" építettek, egyhelyütt galériával, amelyre csigalépcső vezet fel. A galériáról jó kilátás nyílik a két szárny közötti tágas belső udvarra - kisebb, meghitt udvarok egyébként a ma átadott szárnyban is vannak. Ilyen mindjárt a bejáratul szolgáló Gesztenyés udvar is, amely a benne pompázó gesztenyefáról kapta nevét. A korabeli kőboltozatos kapu zárókövében van a Hiemer-család címere: az ágaskodó oroszlán jobbjában kardot tart, balját előre nyújtja. A kis udvar sarkában egykor kút is volt, ezt ma a kőburkolat speciális kialakítása jelzi.

Kattintson a képre a nagyításhoz Aki nem tud arabusul...
   A második ütemmel együtt készült el az a gyalogos sétány, amely a Mátyás király körútról, a Zeneiskola kapujától a Törökudvaron át vezet a Hiemer-ház Jókai utcai kapujához. A Zeneiskola kapuján nagy tábla jelzi az új átjárási lehetőséget - és azt, hogy sem megrendelője, sem a kivitelezője nem állt a helyzet magaslatán: fogalma sem volt róla, hogy íratik a Hiemer-ház neve...

   Az elkészült épületszárnyat épületnéző séták keretében minden érdeklődő megtekintheti: a bejárás résztvevői szakmai idegenvezetéssel ismerhetik meg a ház történetét és jelenlegi szépségét.

Óránként indulnak csoportok az alábbi időpontokban:

Augusztus 10. (vasárnap) 10, 11, 13, 14, 15, 16 óra
Augusztus 11. (hétfő) 9, 16, 17 óra
Augusztus 13. (szerda) 9, 16, 17 óra
Augusztus 16. (szombat) 10, 11, 13, 14, 15, 16 óra
Augusztus 18. (hétfő) 9, 16, 17 óra
Augusztus 20. (szerda) 10, 11, 13, 14, 15, 16 óra
Augusztus 23. (szombat) 10, 11, 13, 14, 15, 16 óra
Augusztus 25. (hétfő) 9, 16, 17 óra
Augusztus 27. (szerda) 9, 16, 17 óra
Augusztus 30. (szombat) 9, 10, 11 óra

A program ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges! A jelentkezéseket a 22/537-261-es telefonszámon, vagy személyesen a Tourinform Irodában várják a szervezők.
L. M.
Fotó: G. I.

Hiemer-dossziénk:
Ütemesen halad a második ütem
Folytatódik a Hiemer-ház felújítása
Elkészült a Hiemer-ház első harmada
Hamar munka
Tető alatt
Talán most - korábbi írásunk a Hiemer-ház történetéről

 
Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Az ünnepséget a Jókai utcából nyíló Gesztenyés udvarban tartották

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A megnyitóra nem juthatott be mindenki

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Reneszánsz műsor nyitotta az ünnepséget

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Hárman mondtak ünnepi beszédet: Warvasovszky Tihamér polgármester, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és a norvég nagykövetet képviselő Kristin Marøy Stockman első titkár

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Az elismerő oklevelek átadását követően vágták át a szalagokat

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A kamarakiállításon az épület történetébe nyerhetünk bepillantást

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Az étterem székei nem tűnnek vendégmarasztalónak...

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Régi és új békésen megfér egymás mellett - a felújítás végeredményéről, az középkori értékeket megőrző építészeti megoldásokról Ráday Mihály is elismerően nyilatkozott

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Az ifjúsági klubnak berendezett pince nem túl nagy, kíváncsian várjuk, hogyan töltik meg élettel. A pincelejáró a házasságkötő terem szintjéről az üvegpadlón át is szemügyre vehető

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Zegzugok, átjárók, szűkebb és tágabb folyosók, lépcsők mindenütt - a labirintusszerű épületben nem könnyű eligazodni. Egy földszinti társalgósarok üvegfalán át a még felújításra váró III. ütem látható

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A házasságkötő teremben is együtt él a múlt és a jelen: több helyen üvegpadlón át láthatóak a régi falak, a vakolatlan falrészek is többnyire eredetiek. Ha a házasulandók nem babonásak, talán el mernek vonulni az álmennyezetre festett, tragikus sorsú veronai szerelmesek alakjai alatt

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A Justitia-terem az egyetlen helyiség, amelyet teljesen korhű stílusban rendeztek be: a házasságkötő terem szomszédságában található barokk szoba szolgál majd a nagy pillanat előtti utolsó ruha- és léleksimítások elvégzésére

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A megnyitóünnepség természetesen pezsgőbontásba és állófogadásba torkollott

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Rengeteg remek apróság dicséri a tervezők és kivitelezők ötletességét

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Fentről nézve is roppant látványos - és innen is rápillanthatunk a még felújításra váró III. ütemre

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
Az első kép kissé megtévesztő: a földszinti üvegfalon a felújításra váró rész tükröződik. Középütt: korok találkozása (háttérben a Szent Imre-templom tornya). Jobbra: az I. ütem udvara felé is megnyílt az átjárás

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A norvég első titkár asszony csemetéje is élénken érdeklődött az események iránt :)

Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz Kattintson a képre a nagyításhoz
A cikkünkben is említett új gyalogos sétány, amely a Mátyás király körútról vezet a Hiemer-ház felé. A kapun a szintén említett tábla, az ordító szarvashibával


Kép: Göbölyös Imre • Szöveg: Lőrincz Miklós